Den 6 juni ordnade Lions på Gotland en prisutdelning för elever i Lions miljötävling Rent vatten.

Utdelningen genomfördes i samråd med Polhemsskolan i Visby, i den biologiska mångfald som eleverna skapat i ett hörn på skolan. Där man sått ängsblommor, skapat odlingsbäddar och byggt insektshotell i varierande storlek. Verkligen en fin miljö att dela ut miljöpris i.

Deltagande elever erhöll ett diplom och gavs möjlighet att läsa upp delar ur de uppsatser man författat med Tema Vatten och Miljö. Alla elever i klassen fick en Lionskasse med en Lionsmärkt vattenflaska, ett ”Håll Sverige Rent” kit, ett ”timglas” att använda när man duschar, informationsblad om Östersjön vidare lite ekologiskt godis och närproducerade chips. Dessutom bjöds alla elever på ekologisk dryck, Fairtrade märkta bananer och munkringar med choklad på.

Läs en av uppsatserna här nedan.

Skolan erhöll också ett diplom, att sätta upp bland övriga utmärkelser, som skolan erhållit.

Dagen innan hade klassen gemensamt besökt ett naturrum, ätit och spelat bowling tillsammans. Detta betalades av den prissumma klassen erhållit. Allt mycket uppskattat!

Vi var 6 Lions på plats och deltagande Lions klubbar var LC Visby, LC Slite och LC Ljugarn. Vi får inte glömma Mona Neppenström, LC Globen, som är den som initierat till tävlingen på Gotland.

Närvarande Lions: Tove Nauckhoff (Lions Club Visby), Dick Magnusson (Lions Club Slite), Lena Rosengren (Lions Club Ljugarn), Jan-Erik Rosengren (ZO Lions Gotland), Mona Neppenström (Lions Club Globen) och Anders Engström (Miljökoordinator Lions 101-O)
Ansvarig lärare var: Jesper Wolter, Polhemskolan Visby

Vatten ska räcka till alla


En uppsats av Elsa Staf Södergren, Arthur von Corswant & Signe Thorell

Vatten är livsviktigt för alla levande varelser på jorden. Vattnet ska räcka till alla på jorden.
Det ska inte vara så att en person tar jättemycket vatten och någon annan inte får vatten alls.
Vi i länder som har tillgång till rent vatten borde ge bort vatten till länder som inte har vatten.
På så sätt får dom rent vatten och vi blir av med vatten som vi bara skulle haft i onödan. Nu
har vi i Sverige vattenbrist så om vi ska göra så som vi tyckte så kommer andra länder också
få hjälpa till.

Spara vatten

Ett sätt att spara vatten på är att inte ha kranen på när du borstar tänderna. Du kan också spara
vatten genom att inte duscha lika ofta. Man kan ha ett mera sparsamt duschmunstycke. Samla
regnvatten och vattna blommor. Några tips på att spara vatten från oss.

  1. Stäng av kranen medans du tvålar in dig i duschen.
  2. Diska inte under rinnande vatten.
  3. Vattna inte blommor med dricksvatten.
  4. Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten istället för att spola tills det blir kallt.

Världens vatten

I världen dör det över 800 barn varje dag pga sjukdomar som orsakats av smutsigt vatten och att dom inte har toaletter. 785 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Det är var tionde person av världens befolkning.

Två miljarder människor har inte tillgång till någon toalett. Det är en fjärdedel av världens befolkning.

Nästan 310 000 barn dör varje år av diarré som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet. Vatten, sanitet och hygien är grundläggande för fattigdomsbekämpning, klimatanpassning, kvinnors rättigheter, barns utbildning, människor hälsa, länders ekonomi och all utveckling.

Hur skulle vi kunna lösa problemet med att många blir sjuka pga smutsigt vatten? Skulle dom som har smutsigt vatten sluta dricka det så hade dom dött av uttorkan. Skolorna borde ha en dag där man städar upp stränderna och haven. Det som är problemet är att i andra länder så har dom inga riktiga toaletter så dom får
gå på toa utomhus. Det gör så att deras vatten blir förorenat. I det globala målet nummer 6 och delmål 6.2 så står det om att vi behöver jobba för att alla ska ha toaletter och tillgång till sanitet. Om vi inte når upp till det här målet så kommer fler och fler dö av uttorkning. Hur ska vi nå till det här målet? Alla kan ju inte flytta hit så vi behöver ju få till lösningar i det landet.

Hitta lösningar till att bygga lite enklare och billigare varianter av reningsverk och att fler ska få utbildning till att göra det. Det är bra för att då slipper dom dö och om dom inte dör så kan dom göra det själva. Dom kan kanske få lite pengar för om dom bygger toaletter så är det ju ett jobb.